濕疹 用家分享:堅持唔用類固醇!媽媽個案分享:包到成個木乃伊咁
|【有個 濕疹 細路點算好?】

嬰幼兒濕疹 一直都是香港媽媽群組的熱門話題,家中有個 濕疹 小朋友,做媽媽一定好擔心!今次我地訪問到小朋友有 濕疹 問題的Vicky,聽下佢同仔仔一直對抗 濕疹 嘅心路歷程!
 

濕疹 個案分析:濕疹 小朋友係會被歧視 !

Vicky 在訪問當中帶出了自己與仔仔過去的心情:「帶佢(仔仔)出街,就會被標籤,一講濕疹小朋友,我就會有啲唔開心」試過Vicky本來想帶仔仔出街玩,但有路人見到小朋友身上或 面部濕疹 的 痕跡,就會拉開自己的小朋友,說:「不要跟他玩!」這樣歧視 濕疹 小朋友 這樣的情況,讓Vicky 打從心裡的不開心。這是反映著濕疹不只是生理健康問題,還有患者及家屬的心理健康需要留意。
嬰幼兒濕疹可能會為小朋友帶來朋輩壓力

嬰幼兒濕疹 醫生建議:繼續用類固醇,媽媽發現皮膚越用越薄

一開始睇醫生,醫生說是 奶疹,然後開了有類固醇的濕疹藥膏給仔仔,一使用便可見好轉效果,但是Vicky 便發現這是有副作用的,長期使用類固醇,讓小朋友的皮膚越來越薄,之後濕疹發作時,小朋友不懂控制力道便會大力抓癢,一抓便流血,濕疹情況反而每況越下。

嬰幼兒濕疹:Vicky 仔仔濕疹情況
嬰幼兒濕疹:Vicky 仔仔濕疹情況
直到後來使用了Amofia 濕疹膏及保濕水,才開始減少使用類固醇,小朋友 濕疹 情況大為改善。最近見醫生,醫生批準可試試之前做敏感測試的食物。目前雖然仍在嘗試階段,偶然仍有濕疹復發的情況,但是Vicky 已經變得更有信心去對抗濕疹,仔仔亦都開朗不少。希望各位 濕疹 的小朋友及家長不要放棄,這是一場持久的戰爭!
 
 
想了解更多嬰幼兒及孕婦濕疹資料,立即like + share + comment 呢個video,subscribe埋我地個 YouTube Channel~之後會有更多濕疹資訊分享~

入黎SUBSCRIBE 我地YouTube channel 啦~嚟緊會製作一系列濕疹資訊節目,唔好錯過~

發佈留言