準媽媽/新手媽媽必睇,妊娠紋可以預防或者消失嗎?

仲記得細個好奇問媽媽個肚發生咩事,佢講左句:「到你大個做人阿媽就會有架啦!」

媽媽個肚其實唔算好花,不過都好清楚見到d 橙皮紋同有少少淡左既妊娠紋,加埋佢唔做運動儲埋既脂肪,搞到我細細個就好驚做左人阿媽之後既自己就會係咁。

咩係妊娠紋

妊娠紋是一種疤痕,在我們皮膚快速伸展或收縮時就會形成。 這些皮膚突然的轉變會導致用黎支撐我們皮膚的膠原蛋白和彈性蛋白破裂,隨著皮膚癒合,就可能會出現妊娠紋。

曾經見過有些長期使用類固醇既青年患者,係青春期增高既時候手腳出左好多妊娠紋,所以佢絕對唔只係懷孕準媽媽既敵人黎架

幾時會有妊娠紋?

妊娠紋原來不一定只限懷孕婦女,以下情況都有機會導致妊娠紋:

  1. 青春期時出現既快速增高
  2. 懷孕
  3. 急速的體重上升或下降
  4. 為快速增肌而常做負重運動
  5. 在皮膚上長期使用皮質類固醇
  6. 患有庫欣氏症或馬凡氏症

 

預防妊娠紋 2
妊娠紋

妊娠紋症狀

當妊娠紋初出現時,往往呈紅色、紫色、粉紅色、紅棕色或深棕色(具體取決於您的膚色)。妊娠紋初起時亦可能會凸起和痕癢。

當時間耐左,妊娠紋顏色會變淡同沉入皮膚下面,摸落去會有輕微既凹陷。

出現左仲有冇得救?

妊娠紋呢種疤痕出現左其實返唔到轉頭,不過可以透過日常護理去令佢地冇咁明顯

原來要減輕妊娠紋要好好把握初起時既黃金時間,無論你既妊娠紋係因為懷孕定係其他原因而致,都可以係呢段黃金時間去令佢地無咁明顯,愈遲就會愈難救!

單單一支保濕水已經可以幫到手,研究發現使用透明質酸成份有助減輕妊娠紋既明顯度,而係妊娠紋上面連續幾星期每日溫柔咁按摩到吸收,效果仲會更好!

另外,我會懷孕期間已經開始用妊娠紋膏,幫助KEEP住皮膚一路保濕嘅狀態、減低拉扯時皮膚因為乾燥崩緊而裂開

孕婦護理 推薦
預防勝於治療

就算係有遺傳因子都好,妊娠紋都有可能預防或者減少形成!

為左減少懷孕期間皮膚組織既破裂,以下係我用過既預防方法:

1.控制懷孕期間體重增長

其實懷孕期間係唔需要食兩個人既份量架!就算係第二同第三trimester(即13周到40 周),都只係需要比平日多3-4百幾卡路里,一星期增1-2 磅bb 就可以健康成長。食得太多反而肥晒係媽媽度,搞到條腰既脂肪增得快同時妊娠紋出現機會大增。所以唔想出妊娠紋又想陀b陀得fit, 就要控制住食量同體重增長啦!

2.不停為皮膚保濕

我既方法係保濕水加妊娠紋cream,保濕水入面既透明質酸可以幫助增加皮膚彈性,而妊娠紋cream 入面既peptides 就重點幫助修復受損皮膚,每日兩者一齊使用2-3 次,幫助減少皮膚組織撕裂。

3.洗澡後按摩肚皮

每日沖涼之後,我都會係保濕既時候順道幫肚皮按摩,一來等保濕用品吸收得好啲,二來仲可以促進血液循環,對BB同腸道蠕動都好好。

4.健康飲食

係飲食上我會確保飲水量足夠,另外仲會額外加入多啲透明質酸同維生素C豐富既食物,例如大豆、綠葉蔬菜、橙、木瓜、西蘭花等,讓身體製造多啲骨膠原,令皮膚彈性更好

5.懷孕期間維持適量運動

喺醫生許可嘅情況下,我每日都會做孕婦安全既帶氧運動,除左可以減少過多體重增長,仲可以令血液循環好啲,皮膚彈性會好啲之餘,懷孕既不適感都會少好多!

好好彩,就算4年連續生左3個加上遺傳既不利因素之下,我既肚皮暫時都維持到無妊娠紋既出現,希望我既分享同樣都可以幫到你啦

Fia 媽媽 Ellen 為 濕疹防敏護膚品牌Amofia創辦人,致力研發嬰幼兒防敏護膚產品,香港中文大學護理系畢業,曾任職護士,專業的護理知識加上自己小朋友都患有濕疹經驗(P.S Fia 爸爸 Desmond本身亦是從事專業護膚品製造工作),因此夫妻兩人踏上濕疹過敏適用護膚品研發工作之路。
如果你或者小朋友都有濕疹/皮膚敏感問題,可以PM搵我地傾傾呀
想了解更多嬰幼兒及孕婦濕疹資料,立即like + share + comment 呢個Post,Follow 埋我地個FB Page~

Leave a Comment

回到頂端