濕疹必知!係咪所有 濕疹產品 都適合你?P.S 唔好亂信:濕疹有得根治!

眼見坊間愈黎愈多濕疹產品,個個都濫用治療,療傷,消炎殺菌,傷口癒合哩啲誇大手法字眼。 究竟係為銷量定係真係為大家好? 當我地見到時都會好奇? 點治療法?

作為醫護系畢業嘅註冊護士,同過身邊好多醫生,皮膚科醫生、藥劑師朋友都一齊研究過好多次,大家都得出個結論濕疹跟本冇法斷尾,所以話治療、療傷跟本行唔通,產品亦冇做臨床測試認證,能夠證明產品功效! 根據 衛生署藥物條例 要用上治療或療傷等字眼係比有醫藥物成份既產品用,而有醫藥成份產品亦需要經由藥品監管局審批而獲得處方號碼再交由藥劑師同醫生先至可以處方!

相信搵得濕疹產品既你都試過去睇醫生,而醫生都會話你知,其實濕疹係冇根治嘅方法! 正確做法只能避開致敏源,多用上唔會致敏既護膚品和護理用品,多啲保濕令發炎中嘅肌膚能夠自我修復。

當每間公司所售賣嘅產品都標明可以治療濕疹既時候咁係咪有藥性係入面?再者既然濕疹嘅自療方法係透過避開致敏源,佢哋嘅成份有係咪適合每個濕疹人士使用?每個有濕疹朋友仔都有對唔同成份敏感,係咪一個版本就岩晒大家?

當大家選除用品時記得睇真楚產品成份以及是否適合自己,盡量避開用對自己敏感嘅成份,多點保濕,問題就可以不治而癒啦

睇睇我地濕疹/過敏皮膚同路人的心得分享,了解多D點樣控制濕疹問題:

_

作者介紹

Fia 媽媽 Ellen 為 濕疹防敏護膚品牌Amofia創辦人,致力研發嬰幼兒防敏護膚產品,香港中文大學護理系畢業,曾任職護士,專業的護理知識加上自己小朋友都患有濕疹,因此踏上濕疹過敏適用護膚品研發工作之路。

獲皮膚科臨床測試認可品牌: AMOFIA 的故事

護士出身的FIA 媽媽 Ellen心中抱著科學求真的精神,把我們的產品於2018年年中送到英國做了一個皮膚科的臨床測試, 結果證實產品有效舒緩及改善敏感及濕疹傾向皮膚不適,具減低痕癢、幫助退紅等多種功效,令大家更有信心。

此外,AMOFIA 產品中每一項成分都經過仔細的研究分析和測試,並以各種來自大自然的成分為皮膚提供需要的營養,促進皮膚癒合的同時亦幫助抵抗外來的攻擊。正因AMOFIA 只嚴格挑選對皮膚安全有好處的成分,全線產品亦於1source的成分與產品的潛在風險指數中獲得只有1分的優良安全評分(最無害的水為0分,10分則為最危險),而且亦受醫生推祟,讓我們產品可以進註在中、西醫皮膚科診所內。

不同版本配方,照顧你的不同需要

發佈留言